מעטים הם כללי המפתח הפשוטים והמועילים בחיים:
"מעורבות מייצרת מחוייבות" הוא בהחלט אחד מהם!
בכל פעם שאנחנו צריכים להגביר את המחוייבות של מישהו אחר להחלטה, למשימה, לפרויקט, לעשייה – כדאי לנו להגדיל את המעורבות שלו באותו עניין.
כיצד עושים זאת?
ניקח דוגמה מהבית
כשאנחנו רוצים שהילדים שלנו יאכלו ירקות, אז במקום לשים להם ירק בצלחת, עדיף לשאול אותם איזה ירק יעדיפו. כך הם מעורבים בהחלטה ויהיו יותר מחוייבים לאכול את מה שהחליטו.
ככל שנערב את הילדים יותר, למשל לתת להם לשטוף את הירקות, לחתוך אותם, להכין מהם סלט, לקנות אותם בסופר עד כדי לגדל אותם בערוגה בגינת הבית – כך המחוייבות של הילדים לאכילת ירקות תגדל.
וכך גם עם ילדים בוגרים יותר – ככל שנערב אותם יותר בהחלטות, משימות בתוך הבית – כך הם יהיו מחוייבים יותר ליישום ההחלטות, נקיון הבית ותפיסת האחריות שלהם תגדל.
כמו בבית, גם בעבודה
א. אם רוצים להגביר את מחוייבות העובדים לעמוד ביעדים – מומלץ לערב אותם בקביעת היעדים הללו.
ב. כדי להגביר את מחוייבות העובדים ללמידה בקורס – כדאי לערב אותם בהגדרת הצרכים, מאפייני ההדרכה, מועדיה ועוד.
ג. על מנת להפוך את הקולגות שלנו למחוייבים יותר להצלחת הפרויקט שלנו – נוכל להגביר את מעורבותם בפרויקט ע"י שיתוף בסטטוס הפרויקט, שיתוף בהצלחות, יצירת מעורבות חברתית ועוד.
ניתן להגביר מעורבותו של אדם באמצעים מגוונים
• לשתף אותו בהחלטות עפ"י רמות שונות של שיתוף. מי שהיה שותף להחלטה, אפילו שלא הסכים איתה – יהיה יותר מחוייב ליישום שלה.
• להתייעץ איתו לגבי דילמות, בעיות ואתגרים. מעבר לכבוד שאנו רוחשים למי שאנחנו מתייעצים איתו – עצם ההתייעצות גורמת בדר"כ לאותו אדם לקשר רגשי ושכלי מסויים עם מושא ההתייעצות.
• לחבר אותו למשמעות המשימה. לפעמים אנחנו פונים לאחרים בבקשה לבצע משימות עבורנו ושוכחים לתת להם את הרקע. זה נפוץ כשאנחנו פונים לנותני שירות כגון אנשי תמיכה, רכש, משאבי אנוש, מזכירות וכו'. האם אנחנו מקפידים לתת להם את ההקשר לבקשה שלנו? האם אנחנו יודעים לספר על האופן שבו עבודתם מסייעת להצלחת משימה חשובה?
• לשתף אותו בהצלחות. אם כבר פנינו לאותם גורמי שירות והם ביצעו את עבודתם – האם אנחנו זוכרים להודות גם להם באופן גלוי ופומבי? המעורבות הזו תגרום למחוייבות רבה יותר בהמשך הפרויקט או בפרויקטים נוספים.
• לתת לו אחריות משמעותית בעיניו: למשל להציג מצגת, לנהל ישיבה, לאפיין פתרון – ככל שהמשימה תמצא חן בעיני העובד ותיחשב בעיניו כחשובה – הוא ישמח לקחת חלק וזה יגביר את מעורבתו הכוללת בפרויקט או בצוות – גם עבור משימות אחרות.
• הזמנה למפגשים / ישיבות סטטוס / ביקורי מנהלים / ביקורי לקוחות. ייתכן שנוכחותו לא קריטית להצלחת הישיבה או הביקור. עם זאת, עצם נוכחותו תגביר את מעורבתו ולכן את מחוייבותו לפרויקט.
• המחשת המוצר או התוצר. ככל שנשתף אחרים בהדמיית התוצר השלם ע"י תמונות מסך, הדמיות, פיילוט של מוצר וכד' – מעורבותם של אלו שנחשפו יהיה גדול יותר.
• ואחרון חביב: התאמתנו לאינטרסים של האחרים. זכרו את WIIFM = whats in it for me, או אמיל"י = אני מה יוצא לי. לכל אחד מערכת אישית של אינטרסים וצרכים שתגדיל את מעורבותו ומחוייבותו למשימה. שימו עצמכם בנעליים של האחר – ותראו מה יעזור לו לעזור לכם.
זכרו, מעורבות מייצרת מחוייבות
ככל שהמעורבות של אדם תגדל, כך המחוייבות שלו תגדל. זאת אומרת שאותו אדם ישקיע יותר מעצמו על מנת להצליח במשימה גם ברגעים קשים, וגם מעבר למה שצופה ממנו מלכתחילה.
להרחבה נוספת: עוד על ניהול ללא סמכות (ניהול בסביבה מטריציונית).
סדנאות רלוונטיות:
1. ניהול פרויקטים בסביבה מטריציונית.
2. ניהול כלפי מעלה (כוללת איך מגבירים מחוייבות המנהל כלפינו והצלחתנו).
שיהיה בהצלחה!
רוצה לדעת עוד? להתחיל לנהל ברגל ימין.
ולעוד קפיצת מדרגה ניהולית: סודות הניהול האפקטיבי.