מנהיגות – מודל נוסף להעשרת החוויה הניהולית

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email

מאמרים > מנהיגות – מודל נוסף להעשרת החוויה הניהולית

הכרת מודלים שונים בהנעת אנשים חשובה על מנת לתת רעיונות וכלים ולהאיר זוויות בנושא מורכב זה. את "מודל הטווח המלא" למדתי עוד בימי קורס הקצינים, אך הוא מלווה אותי מאז לא מעט בהבנת סוגים של מנהלים ובאינטראקציה שלהם עם העובדים (כולל אני, כמובן).
המודל ממפה את סגנונות המנהיגות השונים במערכת הצירים הבאה:

הציר האופקי מציין את מידת היוזמה שמפגין המנהל (פסיבי – אקטיבי – פרואקטיבי).
הציר האנכי מציין את מידת האפקטיביות של סגנון מנהיגות זה (מנמוכה לגבוהה).
סגנונות המנהיגות השונים:
1. מנהיגות "שב והנח": הימנעות מהשפעה על מה שקורה. בעלת אפקטיביות נמוכה ואף שלילית. מנהל זה אדיש למתרחש, לא מתערב (גם כשצריך) ואף מעכב דברים. נוכחותו לא מורגשת. לעיתים רחוקות, תרצה כמנהל להפעיל מנהיגות זו – אם זה חשוב להתפתחות העובד שלך.
2. "מנהיגות מתקנת –פסיבית": מנהלים שנוקטים פעולה רק כמשהו משתבש, כלומר "מכבים שריפות". כל עוד הדברים עובדים (למיטב ידיעתם) – הם לא מתערבים. ההתערבות מתרחשת רק כתוצאה מלחץ או איום חיצוניים.
3. "מנהיגות מתקנת אקטיבית": מנהלים אלו מחפשים כל הזמן חריגות ובעיות אותן יש לתקן. מנהל זה עובד עם בקרה צמודה שמשדרת חוסר אמון בעובדים. לעיתים נדירות, מנהל זה ישבח על ביצועים טובים. החסרונות הבולטים בשיטה זו היא שהמנהל עובד קשה מדי (כי איננו סומך על העובדים שלו) והעובדים מצידם מונעים מתוך פחד, שמונע מהם בין היתר לנקוט יוזמה ולקחת סיכונים. כשהמנהל איננו – הדברים לא מתבצעים כנדרש.
4. מנהיגות "תגמול בונה": בפשטות: המנהל מציב יעדים (לבד או במשותף עם העובד), ומגדיר מה יקרה (התגמול הצפוי) אם היעדים לא יושגו, יושגו או יושגו מעל המצופה. בדר"כ מתייחסים לסגנון זה כאל סגנון ה"מנהיגות העסקית" המתבסס על תוצאות ושיקולי כדאיות. בשיטה זו ניתן להבטיח בדר"כ שהתוצאות הרצויות יושגו. כמו כן, ניתן להשיג מידת מה של התפתחות העובד אם בונים נכון את היעדים לאורך זמן. אך עם זאת, חסרונה העיקרי טמון בשחיקת השאיפה הפנימית של העובדים למצויינות.
5. "מנהיגות מעצבת": מנהל זה נותן דגש גם לפיתוח העובד ולא רק לעמידה ביעדים או סיפוק התועלת האישית המיידית של העובד. המנהיגות המעצבת מכילה ארבעה גורמים: פיתוח אישי (מתייחס לכל עובד כפרט בפני עצמו שדורש השקעה), אתגור אינטלקטואלי (מעלה רעיונות ושואל שאלות קשות לעידוד החשיבה), הנעה מתוך השראה (מציג חזון ברור ומעלה את הבטחון העצמי של האנשים – ראה: מהו חזון) ולבסוף – מודל לחיקוי והזדהות (מממש בעצמו את הערכים והסטנדרטים שהוא מציב). היתרון בסגנון מנהיגות זה הוא היכולת להניע את הארגון לביצועים יוצאי-דופן והוא מאפשר התמודדות עם המון סיטואציות ניהוליות מורכבות (קונפליקטים, זמני משבר וכד').
קישורים רלוונטיים:
שימוש במנהיגות מעצבת לטובת הגדלת אפקטיביות של עבודת צוות
מנהיגות מעצבת כחלק ממקורות ההשפעה הניהוליים
כמנהלים אנחנו מפעילים ביום-יום סגנונות מנהיגות שונים בהתאם למצב ולמשימות. אך ברמה הכוללת, לכל אחד מאיתנו נטייה לסגנון מסויים המאפיין אותנו (לעניות דעתי, מעטים מדי ניחנים ב"מנהיגות מעצבת"). באמצעות הכרת המודל מצד אחד ומודעות עצמית לסגנון האישי* מצד שני – ניתן להתאים תהליך למידה ופיתוח שיעשיר את היכולות המנהיגותיות שלנו.

רוצה לדעת עוד? להתחיל לנהל ברגל ימין.
ולעוד קפיצת מדרגה ניהוליתסודות הניהול האפקטיבי.

הציצו ברשימת הסדנאות למנהלים.
פרטים נוספים למעוניינים באימון אישי.
עקבו אחריי ב- YouTube Linked-in  logo-wordpress
מיכאל שורץ

* השאלון הנפוץ בנושא זה נקרא: שאלון מנהיגות רב תחומי (MLQ)

להרשמה לרשימת התפוצה:

מאמרים אחרונים באתר:

סדנת ניהול פרויקטים בגובה העיניים

הסדנה מיועדת לעובדים ומנהלים הנדרשים להוביל תהליכים, משימות ופרויקטים כחלק מעבודתם השוטפת.
מטרת הסדנה היא להקנות למשתתפים את בסיס הידע בניהול פרויקטים, לשפר מיומנויות ניהול רלוונטיות, לתת כלים פרקטיים ולפתח תחושת מסוגלות. להמשיך לקרוא

קראו עוד »