עובדים רבים מאמינים שאם הם יעבדו קשה ויגיעו לתוצאות והישגים – הם יזכו להערכה הראויה להם, לתגמול ארגוני, לתגמול כספי או לקידום מיוחל.
אולם לפעמים השגת התוצאות עצמן לא מספיקה: החיים מלמדים אותנו ש"עשית ולא דיווחת – כאילו לא עשית".
או לחילופין: "תוצאות צריכות גם להיראות ולא רק להיעשות".
וזו הסיבה שלא תמיד האנשים הראויים ביותר זוכים להכרה הארגונית הראויה.
לכן, חשוב להשקיע בשיווק עצמי, גם אם זה לא משהו שבא לנו באופן טבעי.
עם זאת, הגזמה בשיווק עצמי עלולה להתפרש כהתפארות עצמית מופרזת, שחצנית ומתנשאת.
ומי אוהב לעבוד עם אנשים כאלה?
אז כיצד לשווק הצלחות באופן מאוזן שלא ייתפס כשחצני?
חשיבות השיווק העצמי
על אף שחונכנו לא להשוויץ ולהימנע מלשבח את עצמנו, כל עובד (ומנהל) חייב לדאוג למוניטין ארגוני של מצליחן. המוניטין הזה הוא הבסיס להערכה שהעובד מקבל מהארגון ומהאנשים שהוא עובד איתם (רמה רביעית בפירמידה של מאסלו).
למעשה, כל עובד שכיר הוא כמו עסק עצמאי קטן משל עצמו שיש לו לקוחות, מתחרים ושוק שהוא עובד בו. הלקוחות הם כל האנשים שנמצאים עם העובד באינטראקציה: המנהלים שלו, העובדים שלו, חבריו לצוות, עמיתים אחרים בארגון. כמו שבעל עסק עצמאי צריך לדאוג שהלקוחות יקבלו ערך מוסף מהעסק ויכירו בכך, כך העובד צריך לדאוג ללקוחותיו בארגון. כמו שכל עסק זקוק לשיווק, כך גם כל עובד זקוק לשיווק עצמי.
השוק תחרותי
ואין עובד שאין לו תחליף.
בדר"כ קיימים מספר מועמדים למשרות חדשות או תפקידים שמתפנים בתוך הארגון. כך גם, עבור משרות בארגונים אחרים שאנחנו רוצים להתקבל אליהם.
לחילופין, לעיתים הארגון נאלץ להיפרד ממספר עובדים, ויש בפניו מספר אפשרויות.
היכולת להתבלט בין מועמדים רבים תלויה ביכולת השיווק העצמי (בטווח הקצר והארוך) ובבניית המוניטין הארגוני (בדר"כ בטווח הארוך).
שמירה על איזון שיווקי
להרבה אנשים השיווק הוא קשה, והם מעדיפים להתמקד בעבודה מקצועית ומסורה שתבוא לידי ביטוי בתוצאות. הם מאמינים שאחרים כבר ישימו לב לתוצאות ויזהו את התרומה החשובה שלהם לתוצאות אלו. קושי נוסף טמון בחוסר ידיעה איך עושים זאת באופן שלא ייתפס כשחצני או מתנשא.
גיבשתי מספר כללים ורעיונות לשיווק עצמי ראוי בתוך הארגון.
1. להכיר את עצמנו: מה החוזקות שלנו? במה אנחנו טובים? מה אנחנו אוהבים לעשות? איך אנחנו יכולים למנף יכולות אלו כדי להגיע לתוצאות מירביות? איך זה משפיע על המוניטין שאנחנו רוצים ליצור? תפיסת הקיפוד עוזרת למקד אותנו.
2. הבסיס לכל שיווק עצמי הוא הצלחה מוחשית שאחרים יכולים להסכים איתה. אין טעם לדבר על עשייה שאפשר להתווכח איתה אם היא אכן הצלחה או לא.
3. הצלחה מוחשית = משהו שכבר קרה. אם אפשר להתמקד במספרים – מצוין. באופן כללי עדיף פחות סיפורים, יותר נתונים.
4. הדגש צריך להיות על הצלחה ותרומתה ליעדי הארגון, לא להאדרת עצמנו.
5. פירוק משימות גדולות לניצחונות קטנים (אך לא קטנים מדי), יכולה לסייע ליצור תחושת התקדמות והצלחה מתמשכת.
6. ההצלחה של הצוות היא הצלחה של המנהל (קראו: מיהו המנהל הכי טוב בעיר). לכן, אם המנהל מדווח על ההצלחה בשם הצוות – זה בדר"כ מספיק. עם זאת, חשוב להקפיד שכשמעבירים סיכום, מייל, מצגת, עבודה של מישהו אחר בצוות. לא לקחת קרדיט, ולתת את הבמה למי שראוי לכך. כך גם העובד וגם המנהל יוצאים נשכרים.
7. אם יש צורך להדגיש את תרומת המנהל, ניתן להשתמש בגוף ראשון רבים: "אנחנו הצלחנו", "אנחנו עשינו".
8. המקצועיות וההצלחה של המנהל נמדדת ביומיום – כיצד הוא מדבר, האופן בו הוא מנהל את הישיבות, מתנסח במיילים. אין שיווק יותר גדול מהתנהלות מקצועית מוקפדת.
9. ניוזלטר היוצא פעם במספר שבועות/חודשים יכול להיות דרך נפלאה לשווק תוצאות. הוא מצוין לשיפור התקשורת עם לקוחות ועמיתים, ועל הדרך נהנים מחשיפה להצלחות.
10. אחת הדרכים הטובות לשיווק עצמי עקיף, היא כשקולגה לעבודה מדווח על הערכתו אליכם למנהליכם. ישנן דרכים עדינות לבקש זאת, כשמדובר בהישג משמעותי וביחסים טובים עם הקולגה.
11. לדאוג ולטפח את החותם הניהולי האישי.
12. לייצר ולטפח מותג מעבר למקום העבודה: ליצור קשרים בקהילה המקצועית הרלוונטית, לכתוב מאמרים, להיות פעיל בפורומים מקצועיים, להרצות בכנסים רלוונטיים וכו'. מעורבות מקצועית עניינית מייחדת אתכם מאחרים.
13. שיווק עצמי חייב להיות חלק מארגז הכלים של המנהל. כמו שמנהל חייב להשקיע בניהול המשימות של הצוות, בניהול האנשים שלו ועוד, כך הוא חייב להתייחס לשיווק העצמי שלו. לטובתו ולטובת הצוות שלו.
כלל ברזל
כמו בכל דבר בחיים, צריך להקפיד על העיתוי הנכון, במקום הנכון, לאנשים הנכונים ובמינון הנכון.
שאלת בקרה לעצמנו: האם הגזמתי? האם יש פה שיווק יתר?
אפשר תמיד להתייעץ עם חבר לעבודה ולשמוע את דעתו.
אבל מה קורה כשצריך לדווח על משהו בעייתי?
כיצד לקחת אחריות על טעויות/כשלונות מבלי לפגוע במוניטין המקצועי?
רוצה לדעת עוד? להתחיל לנהל ברגל ימין.
ולעוד קפיצת מדרגה ניהולית: סודות הניהול האפקטיבי.