הפעם אני חייב לשתף אתכם במודל פשוט שמגדיר מהי "בשלות תפקודית" של עובדים וכיצד עלינו כמנהלים לבחור את סגנון המנהיגות המתאים. את המודל שמעתי מפי היועץ אולי אתר (מנכ"ל חברת תכלית).
נשתמש בתרשים החלון הבא:
ע"פ מודל זה, בשלות תפקודית מוגדרת כשילוב של מוטיבציה ויכולת.
רמות בשלות של עובדים:
1. בשלות תפקודית נמוכה = מוטיבציה נמוכה + יכולת נמוכה. בדר"כ מדובר על סוג מסוים של עובדים חדשים (כאלו שקיבלו את התפקיד בעל כורחם) שעוד לא מיומנים בתהליכים ושיטות העבודה וגם בעלי מוטיבציה נמוכה. עבור עובדים אלו נבחר בסגנון מנהיגות של "אמירה". כלומר, אנחנו נכתיב בצורה מפורטת את המשימות הנדרשות ואת התהליך לבצע אותם (נגדיר את ה"מה" ואת ה"איך"). בצורה כזו נוכל לוודא שהמשימות מבוצעות ע"פ ההנחיות שלנו, ולהפעיל מידת בקרה מירבית על איכות הביצוע.
2. בשלות תפקודית בינונית = מוטיבציה גבוהה + יכולת נמוכה. זהו כנראה המקרה השכיח של עובדים חדשים שעוד לא מיומנים בתפקיד החדש הספציפי אך לעומת הסוג הראשון, מדובר בעובדים בעלי מוטיבציה גבוהה. עבור עובדים אלו ננקוט בגישה של "הנחיה" במסגרתה נלמד את העובד את שיטות העבודה הרצויות. מרגע שהעובד הפנים זאת, הוא יוכל למנף את המוטיבציה שלו למקסימום תוצאות.
3. בשלות תפקודית גבוהה = מוטיבציה נמוכה + יכולת גבוהה. בדר"כ מדובר על עובדים וותיקים ומיומנים שמסיבה כזו או אחרת אינם בעלי מוטיבציה גבוהה (למשל: שחיקה, חוסר הזדהות עם החזון וכו'). בהתנהלותינו עם עובדים אלו, עלינו לבחור בסגנון מנהיגות של "שיתוף". המטרה שלנו תהיה לעודד הזדהות של העובדים למטרות ולחזון על מנת לרתום את היכולות שלהם למקסימום תוצאות. (ראה עוד: רמות הזדהות עם חזון).
4. בשלות תפקודית גבוהה מאוד = מוטיבציה גבוהה + יכולת גבוהה. אלה העובדים שנרשה לעצמנו לנהוג ברמות גבוהות של "האצלת סמכויות": ניתן לסמוך על היכולות הגבוהות שלהם לצד מוטיבציה גבוהה שיובילו יחד לתוצאות טובות. (ראה עוד: כיצד לבחור את הרמה הנכונה).
מודל זה, בפשטותו הרבה, מעלה למודעות הבדלים בין עובדים שונים, ומאפשר לנו המנהלים לחשוב על סגנון המנהיגות המתאים. ראו עוד: על סוגי מנהיגות נוספים.
נקודה נוספת למחשבה: האם אתם מזהים את סגנון המנהיגות שמפעיל המנהל שלכם מולכם? כיצד זה קשור לאופן בו הוא תופס את הבשלות התפקודית שלכם?
(ראו בהרחבה: כיצד המנהל תופס אותי?)
רוצה לדעת עוד? להתחיל לנהל ברגל ימין.
ולעוד קפיצת מדרגה ניהולית: סודות הניהול האפקטיבי.